EĞİTİMLERİMİZ

İstanbul Teknik Üniversitesi, Linux Akademi olarak eğitim programına 8 yılı aşkın bir süredir devam etmektedir. İstanbul Teknik Üniversitesi bu eğitim programına başlayan Türkiye’deki ilklerden biridir ve 2016 yılından itibaren de SUSE Linux resmi eğitim ortağıdır.

Linux Ağ Servisleri ve Sistem Yönetimi Eğitimleri ile Sistem Yöneticisi olmak isteyen öğrenciler için iş hayatında ihtiyaç duyacakları yetenekler gruplanarakj eğitim başlıkları oluşturulmuştur.

Eğitim İçeriği

BÖLÜM-I

Linux Sunucularda Web ve Veritabanı Hizmetleri (ila-sy-rh-2711)

SSH Servisi: Web sunucularına uzaktan erişim sağlayıp sunucu yapılandırmalarını güvenli bir şekilde sağlamak amacıyla SSH protokolünün nasıl yapılandırılacağı anlatılmaktadır.

Web Servisi: Bu konu kapsamında temel HTTP ve HTML kavramları anlatıldıktan sonra Apache Web Sunucusu ile hizmetin nasıl verileceği uygulamalı olarak anlatılmakta ardından SSL kavramı ile güvenliğin nasıl sağlandığından bahsedilmektedir. Apache ile birlikte HTTP Proxy olarak Nginx yazılımının nasıl yapılandırılacağı da anlatıldıktan sonra dinamik içerikli web (uygulama) sunucularının nasıl yapılandırılacağı öğrenciye uygulamalı olarak öğretilmektedir.

Veritabanı Servisi: Bu konu içerisinde temel veri tabanı mantığı öğrenciye anlatılıp bu bilgiler ışığında SQLite, MariaDB (MySQL) ve PostgreSQLveri tabanı servislerini nasıl yapılandıracağı uygulamalı olarak anlatılmaktadır.

BÖLÜM-II

Linux Sunucularda DNS, Depolama, Dizin ve E-Posta Hizmetleri (ila-sy-rh-2721)

DNS Servisi: Bu konu kapsamında DNS yapısının nasıl olduğu anlatılıp BIND yazılımı ile servisin nasıl verileceği uygulamalı olarak anlatılmaktadır.

Depolama Servisleri: iSCSI, NFS ve CIFS (SMB) protokolleri ile ağ üstünden veri paylaşım protokolleri uygulamalı olarak anlatılmaktadır.

Dizin Servisi: Bu konu kapsamında kullanıcı bilgilerini merkezi LDAP dizin servisinde nasıl tutulacağı uygulamalı olarak anlatılmaktadır.

E-Posta Servisi: Bu konu kapsamında Sendmail, Dovecot, SpamAssassin ve ClamAV yazılımları ile içerisinde AntiVirüs ve AntiSpam taraması da bulunan küçük ölçekli bir e-posta sisteminin nasıl kurulacağı uygulamalı olarak anlatılmaktadır.

SEM İletişim Bilgileri

+90 392 630 5000 / 512